Tegenlicht Meet Up Groningen: Ons dagelijks brood

Terug naar overzicht
20-09-2017

In Nederland werken tegenwoordig meer dan een miljoen mensen als zelfstandige. In de provincie Groningen zijn dat er rond de 23.000. Zij moeten zelf zorgen voor een sociaal vangnet als er iets met ze gebeurt. Slechts twintig procent van alle zzp’ers in Nederland heeft een arbeidsongeschiktheid verzekering. Het overgrote deel vindt het te duur, heeft medische klachten die worden uitgesloten of te weinig vertrouwen in bestaande verzekeraars. Stel je breekt een been, raakt overspannen of er iets anders aan de hand waardoor je niet kan werken. Een Broodfonds biedt dan uitkomst!

Een broodfonds is een soort arbeidsongeschiktheidsverzekering gebaseerd op wederzijds vertrouwen binnen een groep. Een concrete manier om voor je naasten te zorgen wanneer het nodig is. 
Het zijn groepen van twintig tot maximaal vijftig mensen met heel diverse beroepen, die elkaar financieel ondersteunen bij langdurige ziekte of een ongeval. Er zijn geen kleine lettertjes en geen doktersbriefjes nodig om bij ziekte een geldbedrag uitgekeerd te krijgen. Zo simpel kan het zijn. Wanneer er geen verzekeringsmaatschappij is die de regels bepaalt, moet je dat met elkaar uitzoeken. Bij een broodfonds staat het wederzijdse vertrouwen centraal.

In de uitzending neemt VPRO Tegenlicht een kijkje bij drie verschillende broodfondsen waarvan 1 in Groningen, het Gouden Broodfonds. Hoe geven de verschillende broodfondsen invulling hier aan. Hoe zit dat met het vertrouwen in elkaar?

Woensdag 20 september van 19:00 tot 22:00. Gratis toegang.