Alles over appels tijdens het Appelfeest Groningen

Terug naar overzicht
20-10-2019

Alles over appels tijdens het Appelfeest Groningen

Sap, cider, markt, film, knutsels, dr. Appel en meer op zondag 20 oktober 2019

Op zondag 20 oktober organiseert de Natuur en Milieufederatie Groningen op het terrein van De Biotoop van Haren de derde editie van het Appelfeest.

Dit ter voorkoming van verspilling en ter ere van deze veelzijdige vrucht! Van 11 tot 17 uur kunnen bezoekers hun appel- (of peren)oogst inleveren om te laten persen tot houdbaar sap of afgeven om te laten verwerken tot cider. Daarnaast is er een uiteenlopend appelprogramma voor jong en oud.

Appels persen
Tijdens het Appelfeest staan De sappers klaar om met hun mobiele appelpersfabriek jouw appeloogst tot lang houdbaar sap te persen. Ga naar bit.ly/allesoverdesappers voor meer info & om je aan te melden.

Appelfunding
Het team van Doggerland Craft Cider verzamelt je appels, om deze winter te verwerken tot cider. Voor een klein bedrag kun je dan appelsap of cider terugkopen.
Ga naar bit.ly/allesovercider voor meer info & om je aan te melden.

Doggerland Craft Cider werkt op de Biotoop. Tijdens het Appelfeest openen zijn hun deuren en kun je een kijkje in de keuken van deze bijzondere cidermakerij krijgen. Om 14 en 16 uur zijn er gratis rondleidingen.

Dr. Appel
Geen idee welke soort appelboom erin je tuin staat? Neem minimaal vijf appels, het liefst met wat bladeren erbij, mee en laat de appeldokters van de Pomologische Vereniging en de Vrienden van het Oude Fruit een poging wagen je appels te determineren.

Wildplukwandeling
Marin Leus van Groene avonturen werkt op de Biotoop en houdt om 13 uur een wildplukwandeling over het terrein. Van de verzamelde kruiden maken jullie na afloop wilde kruiden-appeldrankjes in de slowjuicer. Mail Marin als je je meteen wilt aanmelden op marin@groeneavonturen.nl

Appelmarkt
In de biotoop is een overdekte streekmarkt met zeker 15 kramen van o.a. ZummerCider, Ciderwinkel met cider, crêpes en galettes, Yammie Smith met jam, @plukveld van hartenrZelfoogsttuin Haren, de Brouwbroeders, imker Jan van Maurik, Kwekerij & Theetuin de Baggelhof met fruitbomen en fruitstruiken, Landschapsbeheer Groningen, Hortus botanicus Haren, De Biotoopwinkel, de pomologen, Greendreamster e.a.

Appelactiviteiten voor kinderen
Ook aan de jongere bezoekers is gedacht: zij kunnen aan de slag in De Knutselkeet en een appelkistje of insectenhotel knutselen!

Operatie Steenbreek Groningen
De Gemeente Groningen houdt een actie in het kader van Operatie Steenbreek Groningen naar het motto: tegel eruit, plantje erin! Voor het inleveren van een stoeptegel kun je gratis een appelbes-fruitstruik of een bloembollenpakket krijgen (zolang de voorraad strekt)!

Vleugel F
Ron en Gea, de beheerders van Vleugel F van Broedplaats Biotoop, zijn onze gastheer en-vrouw die dag. Zij zorgen ook voor de inwendige mens: koffie en thee, appeltaart en een speciaal voor deze dag gecreëerde soep!

Over het Appelfeest
Iedereen die weleens langs een boomgaard fietst kent de aanblik wel van de vele appels op het gras onder de boom: de oogst kan soms zo talrijk zijn, dat het simpelweg niet op komt! Met de komst van de Sappers en Doggerland Craft Cider naar het Appelfeest is dat verleden tijd.

Appelteam
Het Appelfeest wordt georganiseerd door de Natuur en Milieufederatie Groningen in samenwerking met de Gemeente Groningen.